Ponad 200 pysznych pączków zrobiły panie z KGW Swolszewice Duże. Pączki urabiał też Andrzej Jaros Burmistrz Wolborza wraz z pracownikami Urzędu Miejskiego w Wolborzu.
„Tłusty Czwartek” – ostatni czwartek przed wielkim postem w kalendarzu chrześcijańskim, znany także jako zapusty, ale także święto pączka. Wśród pracowników Urzędu Miejskiego w Wolborzu zrodził się pomysł, aby pączki zrobić samodzielnie. Inicjatywa z marszu przyjęta została przez Andrzeja Jarosa burmistrza Wolborza, który zakupił produkty i dołączył w środowy wieczór do zespołu przygotowującego pączki.
Aby były to pączki wyjątkowe, zaproszono do kierowania zespołem Marię Owsiankę wraz z członkiniami KGW Swolszewice Duże. I to nie był przypadek, bowiem pani Maria wygrała w zeszłym roku wojewódzki konkurs „Łódzkie Smakuje Najlepiej” w kategorii „potrawy słodkie” przygotowując najsmaczniejszego pączka.
– Z pokolenia na pokolenie kuchnia i przygotowywanie smacznych dań to moja pasja i sposób na życie. Przepis na dobrego pączka przekazała mi mama, a ja dzielę się nim z kolejnymi osobami, dziś z pracownikami urzędu na czele z burmistrzem, który jak widać nam tu pomaga. Do wyrobienia ciasta na 33 pączki potrzebujemy: 1 kg mąki, 10 gr drożdży, 0,5 l mleka, 200 gr margaryny, 3/4 szklanki cukru, 10 żółtek i 4 łyżki spirytusu. Ciasto wyrabiamy, odstawiamy, a po pewnym czasie urabiamy pączki zatopić w cieście marmoladę. Potem smażymy w oleju, smarujemy lukrem i posypujemy skórką z pomarańczy. Smacznego. – podzieliła się przepisem Maria Owsianka.
Pączki wyrabiali, oprócz członkiń KGW i burmistrza, przewodniczący Rady Miejskiej Zbigniew Klewin, radny Grzegorz Gonciarz i urzędnicy wolborskiego magistratu.
– Jak widać, mam bardzo kreatywny zespół pracowników. Pozyskują pieniądze unijne, obsługują naszych interesantów, ale także potrafią robić świetne pączki pod okiem pań z KGW Swolszewice Duże, którym bardzo dziękuję za pomoc i wsparcie. Pączki są wyśmienite. – podsumował Andrzej Jaros Burmistrz Wolborza.
Tradycyjne pyszne pączki przygotowane w Domu Ludowym w Goleszach Dużych, które użyczyło kuchni, będą skonsumowane w czwartkowy poranek. Smacznego.
Polecamy