Wiosna rozgościła się u nas, mam nadzieję, już na dobre. Na straganach pojawiają się młode, apetyczne warzywa, czyli nowalijki. Niestety swoimi walorami, zarówno smakowymi, jak i odżywczymi, odbiegają od tych zbieranych w sezonie. Dietetycy zalecają umiar w spożywaniu nowalijek ze względu na to, iż zawierają zdecydowanie więcej azotanów niż warzywa uprawiane na działce czy na polu, na które oddziałują naturalne promienie słoneczne. Jednak, jak tu się oprzeć czerwieni rzodkiewki czy aromatowi młodego koperku? Sami przyznacie, że ciężko. Dlatego, jako dodatek do obiadu, polecam wiosenną surówkę z młodej kapusty oraz pyszną przystawkę z rzodkiewek.
Wiosenna surówka z młodą kapustą
Składniki:
– 1 mała główka młodej kapusty,
– 2 marchewki,
– 3 plasterki czerwonej cebuli,
– łyżka posiekanego koperku,
– 4 rzodkiewki,
– 2–3 łyżki oleju rzepakowego,
– szczypta kwasku cytrynowego,
– szczypta cukru,
– sól,
– pieprz.
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach. Cebulkę drobno siekamy. Umyte rzodkiewki ścieramy na grubych oczkach. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą. Dodajemy olej oraz doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, cukrem oraz kwaskiem cytrynowym (można podmienić na sok z cytryny).
Faszerowane rzodkiewki
Składniki:
– spore, okrągłe rzodkiewki,
– świeży ogórek,
– szczypiorek,
– serek kanapkowy czosnkowy, chrzanowy (ja użyłam czosnkowego) wg uznania, w wersji wege sprawdzi się ser do smarowania z cebulką dymką i czarnym pieprzem Sheese,
– sól,
– świeżo mielony pieprz – najlepiej kolorowy.
Wykonanie:
Warzywa myjemy. Rzodkiewki kroimy na pół i lekko ścinamy spody tak, aby ładnie nam stały. Środki rzodkiewek wydrążamy delikatnie łyżeczką. Z serka formujemy, np. kulki (można tez użyć szprycy cukierniczej, zwykłej łyżeczki itp.). Rzodkiewki faszerujemy serkiem, solimy, pieprzymy i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Dekorujemy świeżym ogórkiem.
Polecamy