Znany piotrkowski kucharz Jakub Wolski, przeprowadził dziś (26.03) warsztaty dla uczniów klas gastronomicznych z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 4 w Piotrkowie. Młodzi adepci kucharstwa mieli okazję zapoznać się z rozbiorem tuszy dzika i poznać dwa fantastyczne przepisy. – To dla nas doskonałe lekcja, ponieważ takich zajęć w szkole jeszcze nigdy nie mieliśmy – mówi jeden z uczniów.
Pokazowa lekcja zbiegła się z dniem otwartym w ZSP nr 4. Uczniowie klas gastronomicznych mogli pod okiem Jakuba Wolskiego nauczyć się jak rozebrać półtusze dzika, a także wykonać dwa przepisy: jeden to burger z mięsem z dziczyzny, a drugi to tatar z jelenia.
Na początek warsztatów Jakub Wolski przybliżył uczniom szkoły najważniejsze zasady podczas pozyskiwania dziczyzny z lasu. Mówił o etyce myśliwych oraz o zwyczajach jakie panują na polowaniu, dlatego spotkanie rozpoczęło się od zaprezentowania uczniom najważniejszych sygnałów myśliwskich, granych na rogu.

































reklama
Polecamy