…czyli śledzie w sosie słodko-kwaśnym.
Powoli zaczynamy myśleć o świątecznych potrawach. Na wigilijnym stole nie może zabraknąć ryb, a w szczególności śledzi. Dlatego też proponujemy wam nową, ale bardzo pyszną wersję śledzi w sosie słodko-kwaśnym.
Składniki:
– 500 g filetów śledziowych,
– 2 łyżki cukru,
– 2 łyżki oleju,
– 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
– 2 cebule,
– 4 łyżki octu winnego lub jabłkowego,
– liść laurowy,
– 3 ziarna ziela angielskiego,
– 3 ziarenka pieprzu,
– kilka ziarenek gorczycy.
Wykonanie:
Śledzie płuczemy i moczymy kilka godzin w zimnej wodzie. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy cukier i na małym ogniu mieszamy aż się rozpuści. Następnie wlewamy ocet wymieszany z koncentratem pomidorowym i dokładamy pozostałe przyprawy. Całość podgrzewamy ok. 3 minut i studzimy. Śledzie kroimy w paski, mieszamy z sosem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Polecamy