Po świątecznych szaleństwach kulinarnych wiele osób ma ochotę na lekkie jedzenie. Proponuję Wam szybką i pyszną sałatkę, którą można zapakować w lunch box i zabrać na wynos. Kurczaka możemy upiec w piekarniku lub na patelni grillowej.
Składniki:
– 1 filet z kurczaka,
– kilka liści sałaty lodowej – można użyć też mieszanki sałat,
– 1/4 czerwonej cebuli,
– kawałek świeżego ogórka,
– przyprawa do kurczaka,
– czosnek suszony,
– 1 łyżka oleju rzepakowego,
– sól,
– pieprz.
Wykonanie:
Piersi kroimy wzdłuż na kotlety, przyprawiamy przyprawą do kurczaka, solą oraz pieprzem. Smażymy na złoto na niewielkiej ilości oleju. Wystudzone mięso kroimy w kostkę, a cebulę i ogórka siekamy. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy do smaku czosnkiem, solą, pieprzem i lekko mieszamy z łyżką oleju. Zamiast oleju możemy użyć jogurtu lub majonezu.
Polecamy