Składniki:
– 300 g sezonowanego antrykotu,
– 2 ząbki czosnku,
– 1 gałązka rozmarynu,
– 50 ml olej z pestek winogron,
– szczypta grubej soli w płatkach,
– szczypta pieprzu młotkowanego,
– łyżka masła.
Znajdź genialny kawał sezonowanego antrykotu. Natrzyj go rozgniecionym ząbkiem czosnku i roztartym w ręku świeżym rozmarynem. Włóż do naczynia, zalej olejem. Marynuj min. 3 godziny w lodówce. Wyjmij mięso z lodówki na 24 godziny lub do chwili kiedy jego temperatura osiągnie temperaturę otoczenia. Rozgrzej grilla lub patelnię grillową do 200 st. C lub gdy zacznie dymić (patelnia).
Wrzuć antrykot na grilla, na 3 minuty z każdej strony. Po 6 minutach zdejmij steaka na talerz i zakryj go folią aluminiową. Po 3 minutach zdejmij folię, posól, oprósz grubym pieprzem. Pokrój go w grube plastry i ułóż na desce. TY WYBIERASZ z czym go podasz, ale najlepiej smakuje z chrupiącymi grzankami, masłem czosnkowym, lekką wiosenną sałatą z piwnym vienegrettem.
Polecamy