Najlepszym sposobem na pokazanie szczególnego charakteru i klimatu powiatu piotrkowskiego jest przybliżenie tego, co przez jego mieszkańców wykonywane jest z sercem, z pasją, z zaangażowaniem. Mowa o produktach lokalnych wytwarzanych z naturalnych składników, które wręcz pachną świeżością, są przepyszne, a przede wszystkim zdrowe.
Takie są główne spostrzeżenia po rozmowie Piotra Wojtysiaka – Starosty Powiatu Piotrkowskiego z Czesławem Maszczykiem – piotrkowianinem, wielkim pasjonatem, którego nalewki zyskały uznanie nawet na forum międzynarodowym. Skąd taki sukces, takie zainteresowania
i zaangażowanie w promocję rodzimych produktów? – Promocja i zachowanie polskich tradycji kulinarnych i integracja międzypokoleniowa to główne czynniki, dzięki którym staram się rozwijać i pielęgnować swoją pasję… – twierdzi miłośnik nalewek.
Spotkanie dotyczyło głównie kontynuacji promocji produktów lokalnych ziemi piotrkowskiej. Zrodziło się wiele nowych pomysłów dotyczących rozpropagowania marki, jaką niewątpliwie stały się Smaki Ziemi Piotrkowskiej. Warto nadmieić, że współpraca Powiatu Piotrkowskiego z panem Czesławem ma swoją bogatą i ciekawą historię. Pierwsze efekty wspólnego współdziałania, które polegało na współorganizacji Trybunałów Nalewkowych w Piotrkowie Trybunalskim w 2019 r., przerosło najśmielsze oczekiwania i stało się solidną podstawą do dalszej współpracy na rzecz promocji i rozwoju produktów lokalnych ziemi piotrkowskiej. Owocem tego przedsięwzięcia była realizacja wspólnego projektu „Smaki Powiatu Piotrkowskiego”.
Wyżej wymienione koncepcje pokazały, że produkty lokalne cieszą się dużym zainteresowaniem i dlatego Powiat Piotrkowski podjął decyzję o kolejnych inicjatywach. Pozytywne rozpatrzenie wniosku o wsparcie finansowe na utworzenie „Inkubatora przetwórstwa lokalnego miodów
i produktów pszczelich Ziemi Piotrkowskiej” zaowocowało przygotowaniem innowacyjnego miejsca w Wolborzu, wyposażonego w profesjonalny sprzęt pszczelarski, z którego w najbliższym czasie będą mogli bezpłatnie korzystać pszczelarze z regionu piotrkowskiego.
Co więcej, Starostwo Powiatowe w Piotrkowie Trybunalskim przygotowało również dokumentację projektową do kolejnego inkubatora lokalnego, który będzie zajmował się przetwórstwem lokalnych warzyw i owoców oraz wypiekiem lokalnego chleba – w ten sposób powiększy się katalog produktów lokalnych Smaków Ziemi Piotrkowskiej.
– Wkład Pana Maszczyka w powodzenie i sukces tej marki jest nie do przecenienia, dlatego też mianowanie go Przewodniczącym Kapituły Produktów Lokalnych Smaków Ziemi Piotrkowskiej wydawało się naturalne i bezdyskusyjne. To niespotykane połączenie pasji, wiedzy i zaangażowania w promocję unikalnych Smaków Ziemi Piotrkowskiej, które, mam nadzieję, dotrą nie tylko do mieszkańców powiatu piotrkowskiego, województwa łódzkiego, czy innych zakątków Polski, ale również nieco dalej… – podsumowuje Starosta Wojtysiak.
Polecamy