Sałatka z serem i kabanosami
Składniki na 4 osoby:
– 150 g żółtego sera,
– papryka konserwowa – ilość odpowiadająca jednej średniej, świeżej papryce,
– kabanosy wieprzowe ok. 100 g,
– 3 łyżki majonezu,
– 2 łyżki jogurtu naturalnego,
– 3/4 puszki kukurydzy konserwowej,
– czosnek granulowany,
– sól,
– pieprz.
Wykonanie:
Paprykę i kabanosy pokroić. Kukurydzę odsączyć, a ser zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wszystkie składniki połączyć z majonezem, jogurtem i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz czosnkiem.
Sałatka leśna polana
Składniki na 8 osób:
– duży słoik pieczarek marynowanych,
– pęczek szczypiorku,
– 3 jajka,
– 2 średnie marchewki,
– 5 średnich ogórków konserwowych,
– 20 dag sera żółtego,
– majonez,
– 3 ziemniaki,
– podwójna pierś z kurczaka,
– pieprz,
– pół małej cebuli,
– przyprawa do gyrosa,
– puszka kukurydzy,
– olej.
Wykonanie:
Marchewkę i ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić gyrosem, usmażyć i wystudzić. Wystudzone ziemniaki i marchew pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, pokroić. Ser zetrzeć na grubych oczkach, ogórki pokroić w kostkę, a kukurydzę odsączyć. Cebulę i szczypiorek posiekać. W misce mieszamy: kurczaka, ser, kukurydzę, cebulę, jajka, ziemniaki, marchewkę, ogórki – dodajemy majonez i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na dno naczynia (może być np. tortownica; ja użyłam okrągłego naczynia żaroodpornego) ułożyć ścisło pieczarki, posypać szczypiorkiem i wyłożyć resztę sałatki, dokładnie dociskając. Całość wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia położyć na naczyniu talerz i odwrócić sałatkę.
Sałatka z sosem tzatziki
Składniki na 6 osób:
– opakowanie makaronu orzo (ok. 250 g w kształcie ziarenek ryżu),
– 500 g piersi z kurczaka,
– puszka kukurydzy konserwowej,
– pół małego pęczka koperku,
– pół czerwonej cebuli,
– przyprawa tzatziki,
– ok 10 cm kawałek ogórka,
– sól,
– pieprz,
– majonez (część majonezu można zastąpić jogurtem naturalnym).
Wykonanie:
Kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy przyprawą tzatziki – tak, aby kurczak się nią pokrył. Mięso smażymy na oleju. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, hartujemy i studzimy. Kukurydzę odsączamy, koperek siekamy, a ogórek kroimy w półplasterki. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, solą oraz pieprzem. Całość doprawiamy do smaku przyprawą tzatziki.
Polecamy