Drodzy Czytelnicy, postanowiłam przetestować dla Was przepisy znanych na całym świecie kucharzy. Dzisiaj na patelnię wzięłam jednego z moich ulubionych szefów kuchni – Karola Okrasę. Jest on znany z tego, że lubi łamać przepisy i uwielbia kolendrę. Ja postanowiłam złamać to uwielbienie do wytrawnych potraw Okrasy i przygotować jego placuszki jogurtowe. Zapewniam Was, że są pyszne, szybkie i proste w przygotowaniu, wręcz idealne na weekendowe śniadanie.
Składniki:
– jogurt naturalny 400 g,
– mąka pszenna 250 ml,
– jajka 2 sztuki,
– olej do smażenia,
– cukier 2 łyżki,
– cukier waniliowy 1 opakowanie,
– soda oczyszczona 1/2 łyżeczki.
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną masę. Do ubitych białek dodajemy łyżkę cukru i chwilkę miksujemy na niskich obrotach. Żółtka miksujemy z 1 łyżką cukru i cukrem waniliowym na puszysty kogel. Do żółtek dodajemy jogurt i mieszamy. Do jogurtu i żółtek dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i miksujemy na gładką masę. Do ciasta dodajemy białka i delikatnie mieszamy łyżką. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju smażymy na złoty kolor placuszki – 1 łyżka ciasta to jeden placuszek.
Polecamy