Szybki piernik na śmietanie, prosty w przygotowaniu, idealny dla zapracowanych, którzy cenią sobie świąteczną tradycję. Ciasto najlepiej przygotować dzień lub dwa przed podaniem, bo wtedy smakuje najlepiej. Oprócz podstawowych składników potrzebne nam będą: szklanka o pojemności 250 ml, keksówka o wymiarach około 10×35 cm oraz papier do pieczenia.
Składniki:
– 1,5 szklanki mąki pszennej,
– 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
– 4 jajka,
– 2 łyżki miodu,
– 0,75 szklanki cukru,
– 100 g masła,
– 0,5 szklanki śmietany 18%,
– 4 łyżki oleju,
– 2 łyżki kakao,
– 1 łyżka przyprawy do piernika,
szczypta soli,
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy i studzimy. Mieszamy ze sobą oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika. Do wystudzonego masła dodajemy jajka i mieszamy. Następnie do masy maślanej dokładamy cukier, śmietanę, miód i wszystko miksujemy. Do suchych składników wlewamy masę maślaną, dodajemy szczyptę soli i mieszamy (ciasto można mieszać mikserem lub łyżką). Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut w 180 st. C. Wystudzony piernik możemy przełożyć marmoladą i udekorować polewą lub cukrem pudrem.
Polecamy