Sylwester już dziś, a Wy nie macie ani pomysłu, ani czasu na przygotowanie imprezowych przekąsek? Jeżeli chcecie przyrządzić szybkie i łatwe przystawki na Sylwestra, poniżej znajdziecie kilka ciekawych propozycji. Może nasze dania zainspirują Was do kulinarnych eksperymentów. Ciasto francuskie czy tortille dają nam wiele możliwości przygotowania błyskawicznych i smacznych przystawek.
Sałatka z tuńczykiem
Składniki:
– puszka tuńczyka – kawałki w sosie własnym,
– ok. 100 g żółtego sera, np. gouda,
– ok. 50 g masła,
– 5 jajek,
– 2 ogórki konserwowe,
– majonez,
– łyżka posiekanej cebuli,
– sól,
– pieprz,
– zielenina do dekoracji, np. szczypiorek.
Wykonanie:
Masło wkładamy do zamrażalnika (będzie lepiej się ścierało). Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i rozdzielamy na białka i żółtka. Ogórki kroimy w kosteczkę, ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Tuńczyka odsączamy i rozdrabniamy widelcem. Do naczynia, w którym będziemy podawać sałatkę na grubych oczkach traki ścieramy białka, lekko je solimy, następnie układamy ser, tuńczyk, 2 – 3 łyżki majonezu. Na majonez na drobnych oczkach ścieramy zamrożone masło tak, aby powstała cieniutka warstwa. Następna warstwa to cebula i ogórki. Teraz dosyć obficie pieprzymy sałatkę. Teraz znów wykładamy 2 – 3 łyżki majonezu, na który na drobnych oczkach tarki ścieramy żółtka. Żółtka solimy i całość posypujemy delikatnie szczypiorkiem.
Oszukane pizzerinki
Polecam zawijaski z ciasta francuskiego. Można serwować na ciepło i na zimno z ulubionym sosem.
Składniki:
– płat ciasta francuskiego,
– szynka lub inna wędlina, np. salami,
– ser żółty,
– szczypiorek,
– oregano,
– ketchup.
Wykonanie:
Ciasto francuskie lekko smarujemy ketchupem – zostawiając przy jednym z dłuższych brzegów ok. 3 cm marginesu. Oprószamy oregano, wykładamy szynkę oraz ser i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Zwijamy w roladę – suchy brzeg dociskamy do ciasta aby się przykleił. Ostrym nożem kroimy w plastry ok. 2 cm szerokości, jeśli podczas krojenia plastry nam się spłaszczyły, to lekko formujemy krążki. Krążki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 200 st. C do zrumienienia (ok. 15 – 20 min). Podajemy z sosem czosnkowym lub ketchupem.
Jajka w prostym sosie odnajdą się na każdym imprezowym stole.
Składniki:
– 6 jajek ugotowanych na twardo,
– 1 ogórek konserwowy,
– 2 – 3 kawałki papryki konserwowej,
– 5 łyżek majonezu,
– 1 łyżeczka musztardy stołowej,
– szczypiorek,
– sól,
– pieprz,
– słodka papryka do dekoracji.
Wykonanie:
Jajka kroimy na pół. Ogórka i paprykę drobno siekamy. Do miseczki wkładamy majonez, musztardę, pokrojone warzywa i posiekany szczypiorek. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Sos wykładamy na jajka – dekorujemy szczypiorkiem i papryką.
Mini tortille z kabanosami. Placki tortilli dają nam ogromne pole do popisu. Z powodzeniem możemy także posmarować je np. serkiem topionym, posypać uprażonym słonecznikiem i pyszna przekąska jest gotowa.
Składniki:
– 1 placek tortilla,
– liść sałaty masłowej,
– łyżeczka majonezu,
– szczypta czosnku granulowanego,
– 1 plaster żółtego sera,
– kawałek papryki konserwowej,
– 1/2 ogórka konserwowego,
– 2-3 cienkie kabanosy.
Wykonanie:
Placek smarujemy majonezem, przyprószamy czosnkiem. Ogórka i paprykę kroimy w paski. Na placku układamy sałatę, paprykę, ogórek, ser i kabanosy. Całość lekko solimy. Zwijamy w rulon, owijamy folią aluminiową i wkładamy na ok. 15 min do lodówki. Odwijamy folię, kroimy skośnie na kawałki.
Kanapeczki bankietowe. Osobiście polecam zrobić na party kilka wersji kanapeczek i wykorzystać to, co mamy w lodówce. Ja proponuję 2 warianty na bagietce, którą kroimy w skośne kawałki:
1/ Kanapeczki na bagietce z masłem, mixem sałat, polędwicą sopocką, żółtym serem wędzonym, ogórkiem konserwowym, pomidorem i papryką.
2/ Kanapeczki na bagietce z serkiem czosnkowym, mixem sałat, salami, ogórkiem konserwowym oraz papryką.
Polecamy