Oto przepis na mój ulubiony placek z truskawkami, który można zrobić z każdymi owocami sezonowymi – ja robiłam z jagodami, jeżynami, śliwkami… Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu i niebanalnie pyszne. Polecam je piec w tradycyjnej brytfance (będzie wtedy niższe) lub w tortownicy.
Składniki:
– ok. 500 g owoców, np. truskawek,
– 4 jajka,
– 1,5 szklanki mąki pszennej,
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
– pół szklanki oleju,
– 3/4 szklanki cukru,
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– łyżeczka cukru wanilinowego.
Wykonanie:
Owoce oczyszczam i jeżeli są większe, to kroję na pół. Z białek ubijam pianę. Żółtka miksuję z cukrem i cukrem wanilinowym na kogel. Dodaję obie mąki, proszek oraz olej i dalej miksuję – ciasto będzie przypominało na tym etapie kruszonkę. Dodajemy biała i miksujemy na gładką masę. Wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i układamy na wierzchu owoce. Pieczemy ok. 35 min w 180 st. C. do tzw. suchego patyczka.
Polecamy