Kulinaria - przepisy

Najlepsze ciasto z sezonowymi owocami

Oto przepis na mój ulubiony placek z truskawkami, który można zrobić z każdymi owocami sezonowymi – ja robiłam z jagodami, jeżynami, śliwkami… Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu i niebanalnie pyszne. Polecam je piec w tradycyjnej brytfance (będzie wtedy niższe) lub w tortownicy.

Składniki:

– ok. 500 g owoców, np. truskawek,

4 jajka,

– 1,5 szklanki mąki pszennej,

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej,

–  pół szklanki oleju,

– 3/4 szklanki cukru,

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

– łyżeczka cukru wanilinowego.

Wykonanie:

Owoce oczyszczam i jeżeli są większe, to kroję na pół. Z białek ubijam pianę. Żółtka miksuję z cukrem i cukrem wanilinowym na kogel. Dodaję obie mąki, proszek oraz olej i dalej miksuję – ciasto będzie przypominało na tym etapie kruszonkę. Dodajemy biała i miksujemy na gładką masę. Wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i układamy na wierzchu owoce. Pieczemy ok. 35 min w 180 st. C. do tzw. suchego patyczka.

0 0 votes
Oceń temat artykułu
reklama
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Polecamy

Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x

Ej! Odblokuj nas :)

Wykryliśmy, że używasz wtyczki typu AdBlock i blokujesz nasze reklamy. Prosimy, odblokuj nas!