Wielkimi krokami zbliżają się Andrzejki. Muffiny o smaku pizzy idealnie odnajdą się na każdym przyjęciu.
Składniki na 12 szt.:
Szklanka o pojemności 250 ml –
2,5 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
łyżka oregano,
pół łyżeczki słodkiej papryki,
łyżeczka soli,
szklanka mleka,
mała cebula,
1,5 szklanki pokrojonej w kostkę cienkiej kiełbasy,
ok 150 g żółtego sera,
2 – 3 pieczarki,
łyżka masła, 2 jajka,
ketchup.
Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę. Kiełbasę podsmażamy z cebulą i zdejmujemy bez tłuszczu na talerz do wystudzenia. Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do kiełbasy i cebuli – studzimy. W misce łączymy suche składniki – mąkę, proszek oraz przyprawy. Dodajemy składniki farszu – kiełbasę, cebulę, pieczarki oraz garść startego na grubych oczkach sera. Masło roztapiamy i studzimy. Jajka mieszamy z mlekiem oraz masłem i wlewamy do suchych składników. Łyżką wyrabiamy ciasto (gdyby było zbyt gęste można dodać wody). W formie do muffinów – wysmarowanej masłem lub wyłożonej papilotkami układamy po łyżce ciasta, dajemy kleks keczupu i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Pieczemy w 200 st. C, przez ok 30 minut. Pod koniec pieczenia muffinki posypujemy serem i zapiekamy.
Polecamy