Każdy z nas ma takie potrawy, które najlepiej smakują w wykonaniu naszych mam czy babć. Być może jest to zasługa sentymentu, jakim daną osobę darzymy i wspomnień, które przywołuje już sam zapach potrawy. Jednym z ulubionych dań, które przygotowuje moja mama jest właśnie tytułowa młoda kapusta z boczkiem. Specjalnie dla Was, poprosiłam mamę, aby ją ugotowała i podzieliła się swoim przepisem.
Składniki:
– 1 główka młodej kapusty,
– ok. 100 g boczku surowego,
– 1 większa marchew,
– garść posiekanego koperku,
– 2 – 3 łyżeczki koncentratem pomidorowego,
– sól i pieprz do smaku,
– 2 łyżeczki mąki.
Wykonanie:
Kapustę oczyścić z brzydkich liści i drobno poszatkować. Zalać połową szklanki zimnej wody i włączyć mały ogień. Obraną marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki i dodajemy do kapusty. Zawartość lekko solimy, przykrywamy i dusimy ok. 15 minut. Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni, a następnie całą zawartość przekładamy do garnka z kapustą. Danie gotujemy do miękkości warzyw, pod przykryciem na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz koncentratem pomidorowym. Dodajemy posiekany koperek i całość chwilkę dusimy. Kapustę możemy zagęścić – dodajemy 2 łyżeczki mąki rozrobionej w 1/3 szklanki zimnej wody i zagotowujemy.
Polecamy