W Starostwie w Piotrkowie Trybunalskim odbył się konkurs pn. „Smaki Powiatu Piotrkowskiego” którego celem jest promocja oraz propagowanie lokalnych potraw. Do zmagań o najlepszą potrawę w powiecie przystąpiło 14 drużyn reprezentujących poszczególne samorządy gmin.
Zanim jury przystąpiło do oceny, głos zabrał Starosta Piotr Wojtysiak który dziękował za przybycie oraz zaangażowanie członkiń z Kół Gospodyń Wiejskich za zachowanie przepisów i naukę kolejnych pokoleń tradycyjnych metod w przygotowywaniu rodzimych potraw z regionu piotrkowskiego. – Ten smak, zapach i emocje, które towarzyszą podczas przygotowania waszych potraw to również jest nasze dziedzictwo kulturowe – mówił starosta.
W komisji oceniającej potrawy znaleźli się: Czesław Maszczyk – prezes fundacji IGLO, Dariusz Magacz – wicestarosta Powiatu Piotrkowskiego oraz Krzysztof Pawłowski – szef kuchni w Restauracji Miód i Wino. Komisja po ocenie wszystkich potraw ogłosiła następujące wyniki: wyróżnienia trafiły do KGW w Janikowicach za „Czarne w białym po aleksandrowsku” oraz Stowarzyszenia Krośnianki za „Smalczyk Krośnianek”. Na miejscu III z potrawą „Mierzyńska Zarzucajka” znalazło się KGW Sami Swoi Mierzyn, na II miejscu Gminny Związek KGW w Moszczenicy z „Zupą Garus na pierdziołkach” zaś na pierwsze miejsce zdaniem jury zapracowały panie i panowie ze Stowarzyszenia Rozwoju Gminy Ręczno za przygotowanie potrawy pn.: „Kapuśniaki, pierogi, barszcz czerwony”.
Konkurs „Smaki Powiatu Piotrkowskiego” zrealizowany został przez Fundację „IGLO” przy współpracy z Powiatem Piotrkowskim.
Polecamy