Karnawał to czas, kiedy nie odmawiamy sobie słodkości. Chciałabym polecić Wam bardzo prosty w przygotowaniu deser.
Składniki na formę ok. 20 cm średnicy:
– 20 okrągłych biszkoptów,
– 250 serka mascarpone,
– 200 g śmietany 36%,
– 2–3 łyżki cukru pudru,
– kakao zwykłe do posypania,
– 50 g czekolady,
– 1 łyżeczka kawy.
Wykonanie:
Kawę zaparzamy w 50 ml wrzątku. Na dno blaszki wykładamy biszkopty i skrapiamy je kawą. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, chwilkę miksujemy i dokładamy porcjami mascarpone (cały czas wolno miksując). Masę przekładamy na biszkopty i chłodzimy minimum 3 godziny. Wierzch deseru posypujemy kakao, a następnie ścieramy mocno schłodzoną czekoladę.
reklama
Polecamy