SKŁADNIKI:
– 1,5 kg mięsa gulaszowego z dzika,
– 1 biała cebula,
– 3 ząbki czosnku,
– 2 duże marchewki,
– 2 korzenie pietruszki,
– 1 bulwa selera,
– 1 papryka czerwona,
– 5 liści laurowych,
– 10 szt. ziela angielskiego,
– 10 jagód jałowca,
– 50 ml oliwy z pestek winogron woda,
– wino czerwone,
– tymianek (najlepiej świeży), ale można użyć suszonego,
– sól, pieprz, papryka słodka.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Gulaszowe mięso z dzika kroimy w grubą kostkę i marynujemy w tymianku z oliwą (można zostawić w lodówce na całą noc. Cebulę i selera kroimy w kostkę, marchewkę i pietruszkę w półtalarki, czosnek drobno siekamy lub miażdżymy, a paprykę (najlepiej obraną ze skórki) kroimy w paseczki. Najpierw na maśle z oliwą przesmażamy cebulę, po chwili dodajemy czosnek, pietruszkę, seler i marchewkę i smażymy tak, aby nabrały złotego koloru, a na końcu paprykę. Po minucie dodajemy mięso tak, aby zamknąć je ze wszystkich stron, zatrzymując soki w mięsie i na dość dużym ogniu podsmażamy. Kiedy lekko się zarumieni dodajemy paprykę w proszku, liść laurowy, ziele angielskie, owoce jałowca i zalewamy wodą i winem w proporcji 1 do 1 (tak, aby mięso przykryć do połowy), zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy. Co jakiś czas dolewamy wodę. Kiedy mięso już zmięknie, solimy i pieprzymy do smaku. Nasz wyborny dziki gulasz idealnie pasuje do kasz i ziemniaków. Podawać go możemy z czerwoną kapustą kiszoną lub ćwikłowymi buraczkami. SMACZNEGO! DARZ BÓR!
Polecamy