Zimą ważne jest, abyśmy przynajmniej jeden posiłek dziennie jedli ciepły. Cygański gulasz jest szybki w przygotowaniu, sycący i dzięki ostrej papryce wspaniale nas rozgrzeje.
Składniki:
– ok. 400 g cienkiej kiełbasy,
– 2 duże czerwone papryki,
– 2 średnie cebule,
– ok. 300 g pieczarek,
– 2 – 3 większe ogórki konserwowe,
– 4 łyżki przecieru pomidorowego,
– ok. 250 ml wody,
– sól,
– pieprz,
– słodka i ostra papryka w proszku,
– 2 liście laurowe,
– 3 kulki ziela angielskiego,
– olej.
Wykonanie:
Paprykę myjemy, oczyszczamy z pestek i białych włókien, a następnie kroimy w paski. Kiełbasę kroimy w półplasterki i podsmażamy. Pieczarki oczyszczamy i siekamy w plasterki. Cebulę drobno kroimy. Na patelni podsmażamy kiełbasę, następnie ją zdejmujemy i na tłuszczu, który wytopił się ze smażenia wędliny, smażymy pieczarki, które doprawiamy solą oraz pieprzem. Do pieczarek, jak puszczą trochę soku, dodajemy cebulę i wszystko smażymy do redukcji płynu. W czasie, gdy smażymy pieczarki, w garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy paprykę. Solimy i chwilkę podsmażamy, często mieszając. Wlewamy wodę, dodajemy kiełbasę, pieczarki, ziele oraz liście laurowe, przykrywamy i na małym ogniu dusimy. Ogórki konserwowe kroimy w półplasterki i przekładamy do garnka z gulaszem. Na końcu, kiedy papryka i pieczarki będą nam odpowiadały miękkością, dodajemy przecier i doprawiamy do smaku. Gulasz świetnie smakuje z pieczywem, ale także np. z plackami ziemniaczanymi.
Polecamy