Oryginalna przystawka nie tylko na świąteczny stół. Zamiast tradycyjnej ryby używamy smażonych pieczarek, co stanowi miłe dla podniebienia zaskoczenie.
Składniki:
– 1 kg pieczarek średniej wielkości,
– 3 średnie cebule,
– 3 ogórki konserwowe,
– 2 jajka,
– 1/2 papryki konserwowej,
– sól,
– pieprz,
– olej do smażenia,
– bułka tarta do panierowania.
Zalewa:
– 4 szklanki wody,
– 12 łyżek octu,
– 6 łyżek cukru,
– 6 łyżek ketchupu (dowolnego),
– 1 słoik koncentratu pomidorowego ok. 190 g,
– 1 łyżka soli,
– 5 ziaren pieprzu,
– 4 ziarna ziela angielskiego,
– 2 liście laurowe.
Wykonanie:
Pieczarki oczyszczamy i wycinamy ogonki. Kapelusze oprószamy pieprzem i solą od strony blaszek. Zostawiamy na około 15 minut. Następnie pieczarki panierujemy w roztrzepanych ze szczyptą soli jajkach i bułce tartej. Na większej ilości rozgrzanego oleju (tak aby połowa pieczarki była zanurzona) smażymy grzyby. Smażenie kapeluszy zaczynamy od strony z blaszkami. Zrumienione z obu stron pieczarki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Pamiętajmy, nie tylko w tym przypadku, żeby odczekać kilka chwil i przełożyć grzyby na suchy talerz, ponieważ panierka zacznie chłonąć tłuszcz z ręcznika. Następnie z podanych składników gotujemy zalewę. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w kostkę, a ogórka w plasterki. W naczyniu układamy warstwę pieczarek, cebuli, ogórka i papryki. Postępujemy tak, aż do wykorzystania składników. Na koniec całość zalewamy gorącą zalewą i odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzone danie przykrywamy i chłodzimy kilka godzin w lodówce. Gotową potrawę można udekorować, np. kukurydzą konserwową i zieleniną.
Polecamy