Na wielkanocnym stole obok świątecznych słodkości, mięs i jaj nie może zabraknąć sałatek. Przygotowałam dla Was przepisy na trzy szybkie w przygotowaniu sałatki. Pierwsza doskonale wpisuje się w naszą tradycję, ponieważ jej składniki przypominają klasyczny sos tatarski. Dwie pozostałe propozycje przypadną do gustu osobom dbającym o linię i zdrowy styl życia. Jednak to, że nie ma w nich nadmiaru majonezu czy innego ciężkiego sosu, nie oznacza, że nie będą smakowały wszystkim biesiadnikom.
Sałatka tatarska
Składniki na ok. 8 porcji:
– jajka 8 sztuk,
– seler konserwowy 1 słoiczek,
– groszek konserwowy 1 puszka,
– cebula czerwona 1 mała,
– majonez wg uznania,
– sól i pieprz,
– pieczarki marynowane 10 sztuk,
– ogórek konserwowy 3 sztuki,
– musztarda delikatesowa 1 łyżeczka.
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo. Cebulę i ogórki siekamy. Groszek oraz seler odsączamy z zalewy. Pieczarki siekamy na mniejsze kawałki. Do naczynia z cebulką i ogórkami dodajemy odsączony groszek oraz pieczarki. Odsączony seler siekamy i dodajemy do sałatki. Wystudzone jajka obieramy, drobno kroimy i mieszamy z warzywami. Do sałatki dodajemy majonez, musztardę, sól i pieprz. Całość mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut aby smaki się połączyły.
Sałatka z brokułem i fetą
Składniki na ok. 5 porcji:
– brokuł,
– łyżeczka soku z cytryny, ew. kilka kropel octu jabłkowego,
– pół opakowania sera typu feta,
– ok. 10 cm kawałek ogórka świeżego,
– 2–3 łyżki posiekanego szczypiorku,
– sól – świetnie sprawdzi się ziołowa,
– pieprz,
– 3 rzodkiewki.
Sos:
– 3 łyżki majonezu,
– 2 łyżki jogurtu naturalnego,
– 2 ząbki czosnku.
Wykonanie:
Różyczki brokuła gotujemy ok. 5 min. w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny (dzięki temu brokuł będzie miał piękny kolor), wyjmujemy go z wrzątku i wkładamy na chwilę do miski z bardzo zimną wodą – odcedzamy. Z podanych składników robimy sos. Ważne aby zrobić go chwilkę wcześniej, by się przegryzł. Fetę kroimy w kostkę, a ogórka i rzodkiewki w półplasterki. Wszystkie warzywa łączymy ze sobą, dodajemy fetę i mieszamy.
Sałatkę proponuję podać na jeden z trzech sposobów:
1. Wszystkie składniki mieszamy z sosem.
2. Składniki sałatki dzielimy na pół i tworzymy warstwy – składniki sałatki 2/3 sosu – składniki sałatki – pozostała część sosu.
3. Składniki sałatki polewamy sosem.
Pamiętajmy o lekkim doprawieniu solą oraz pieprzem.
Jajka na sałacie w pikantnym sosie
Składniki na 1 porcję:
– jaja na twardo 1 sztuka,
– miks sałat 1 garść z rukolą,
– sól i pieprz,
– jogurt naturalny 2 łyżki,
– szczypiorek usiekany 2 łyżki,
– sos chili kilka kropel,
– sok z cytryny kilka kropel.
Wykonanie:
Jajko gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na 4 części. Z jogurtu, soku z cytryny oraz sosu chilli przygotowujemy sos – chilli dodajemy stopniowo do smaku. Na sałacie układamy jajka, posypujemy szczypiorkiem i polewamy sosem. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Polecamy