Piękna pogoda za oknem sprawiła, że w tym roku sezon grillowy można uznać za otwarty już przed majówką. Na naszych rusztach najczęściej króluje kiełbaska i dlatego chciałabym zaproponować podanie jej w nieco innej wersji niż jadamy ją zazwyczaj.
Grillowane koreczki z kiełbasy i boczku
Składniki:
– cienkie plastry boczku wędzonego,
– plasterki kiełbasy o grubości ok. 5 mm (tyle, ile mamy plastrów boczku),
– średnia cebula.
Wykonanie:
Cebulę kroimy w plastry. Na plastrze boczku układamy plasterek kiełbasy i plasterek cebuli. Zwijamy w rulon i spinamy wykałaczką. Na wierzchu umieszczamy kolejny krążek cebulki. Grillujemy lub pieczemy w piekarniku, aż do zrumienienia.
Proste szaszłyki z pieczarkami, kiełbasą i cukinią
Składniki na 2 szaszłyki:
– pieczarki ok. 8 sztuk,
– cukinia ok. 8 plastrów,
– 2 nieduże cebule,
– kiełbasa cienka (ok. 10 plastrów).
Wykonanie:
Pieczarki oczyszczamy i obgotowujemy w osolonej wodzie, około 10 minut. Plastry cukinii oprószamy lekko solą. Cebulę kroimy w krążki. Na patyki do szaszłyków nabijamy składniki w dowolnej kolejności, np. kiełbasa, cukinia, krążek cebuli, pieczarka itd. Grillujemy do pożądanego zrumienienia się szaszłyków.
Polecamy