Nazwa tego ciasta wzięła się od tego, iż krem jest przygotowywany na bazie napoju typu Kubuś. Do masy śmietanowej warto dodać sezonowe owoce, np. truskawki, maliny czy jeżyny.
Składniki:
– biszkopt:
6 jajek, a właściwie:
– 6 białek,
– 6 żółtek,
1 szklanka (o poj. 200 ml) cukru,
1 szklanka (o poj. 250 ml) pszennej mąki pszennej np. tortowej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
– masa kubusiowa:
– 1 litr soku typu Kubuś – jaki smak wybierzecie, taki otrzymacie krem,
– 4 budynie z cukrem (ja wykorzystałam bananowe).
– masa śmietanowa:
– 500 ml śmietanki 30%,
– 2 śmietan fixy,
– 2 – 3 łyżki cukru pudru.
– wiórki kokosowe do posypania ciasta.
Wykonanie:
Rozbić jajka (najlepiej wyjąć je wcześniej, by miały temp. pokojową), dzieląc na białka i żółtka. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać stopniowo połowę z odmierzonego cukru – wsypując go, cały czas miksować. Ubijać tak długo, aż piana będzie gładka, lśniąca i bardzo sztywna. W osobnej misce do żółtek wsypać resztę cukru. Dodać pianę z białek i delikatnie złączyć obie masy – najlepiej łyżką lub szpatułką, mieszając od dna ku górze. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto delikatnie przelać do przygotowanej blachy, wstawić do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i piec przez ok. 30 minut.
Masa kubusiowa
Z soku odlać połowę szklanki, dolać do pełna wody i rozmieszać w tym budynie. Pozostały sok zagotować, gdy zawrze wlać budynie i gotować, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Gorącą przelać na biszkopt i wystudzić.
Masa śmietanowa
Ubijamy śmietanę, dodajemy fixy zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodajemy cukier puder i chwilkę miksujemy. Masę wykładamy na ciasto, posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy do lodówki aby całość stężała. Najlepiej na całą noc.
Polecamy