Chatka kreta, czyli moja zmodyfikowana wersja kultowego ciasta kopiec kreta. Jest pyszne i proste w przygotowaniu. Z powodzeniem sprawdzi się na każdym imprezowym stole oraz jako słodki upominek z okazji zbliżającego się Dnia Matki.
Składniki:
– cukier 1 1/2 szklanki,
– mleko 1 1/2 szklanki,
– margaryna 250 g,
– mąka pszenna 4 szklanki,
– jajka 3 szt,
– kakao 2 łyżki,
– dżem 2 łyżki,
– cynamon 1 łyżka,
– proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
– soda oczyszczona 1 płaska łyżka.
– masa:
– 500 ml śmietany 30%,
– 1 galaretka, ja polecam porzeczkową,
– 1 banan,
– 2 fixy do śmietany,
– 3 łyżki cukru pudru,
– 1 banan.
Wykonanie:
Margarynę przekładamy do garnka, dodajemy mleko oraz cukier i zagotowujemy. Do wystudzonej masy dodajemy mąkę, sodę, proszek, kakao, cynamon i miksujemy. Na koniec dodajemy jajka, miksujemy do połączenia masy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. godziny w 180 st. C.
Galaretkę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Śmietanę ubijamy, dodajemy fixy oraz cukier puder i miksujemy chwilę. Wierzch ciasta ścinamy. Wierzch kruszymy na kawałki, a ciasto lekko wydrążamy. Na spód ciasta wykładamy tężejącą galaretkę. Na galaretkę wykładamy ok. 1/4 śmietany i pokrojonego w plasterki banana. Wykładamy resztę śmietany tworząc kopczyk kreta. Ciasto obkładamy pokruszonym ciastem, lekko je dociskając. Ciasto chłodzimy minimum 3 godziny.
Polecamy