Kulinaria - przepisy

Chatka kreta

Chatka kreta, czyli moja zmodyfikowana wersja kultowego ciasta kopiec kreta. Jest pyszne i proste w przygotowaniu. Z powodzeniem sprawdzi się na każdym imprezowym stole oraz jako słodki upominek z okazji zbliżającego się Dnia Matki.

Składniki:

– cukier 1 1/2 szklanki,

– mleko 1 1/2 szklanki,

– margaryna 250 g,

– mąka pszenna 4 szklanki,

– jajka 3 szt,

– kakao 2 łyżki,

– dżem 2 łyżki,

– cynamon 1 łyżka,

– proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

– soda oczyszczona 1 płaska łyżka.

– masa:

– 500 ml śmietany 30%,

– 1 galaretka, ja polecam porzeczkową,

– 1 banan,

– 2 fixy do śmietany,

– 3 łyżki cukru pudru,

– 1 banan.

Wykonanie:

Margarynę przekładamy do garnka, dodajemy mleko oraz cukier i zagotowujemy. Do wystudzonej masy dodajemy mąkę, sodę, proszek, kakao, cynamon i miksujemy. Na koniec dodajemy jajka, miksujemy do połączenia masy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. godziny w 180 st. C.

Galaretkę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Śmietanę ubijamy, dodajemy fixy oraz cukier puder i miksujemy chwilę. Wierzch ciasta ścinamy. Wierzch kruszymy na kawałki, a ciasto lekko wydrążamy. Na spód ciasta wykładamy tężejącą galaretkę. Na galaretkę wykładamy ok. 1/4 śmietany i pokrojonego w plasterki banana. Wykładamy resztę śmietany tworząc kopczyk kreta. Ciasto obkładamy pokruszonym ciastem, lekko je dociskając. Ciasto chłodzimy minimum 3 godziny.

0 0 votes
Oceń temat artykułu
reklama
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Polecamy

Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x

Ej! Odblokuj nas :)

Wykryliśmy, że używasz wtyczki typu AdBlock i blokujesz nasze reklamy. Prosimy, odblokuj nas!