Wielkimi krokami zbliża się koniec karnawału i dzień, w którym żadna dieta nie ma uzasadnienia, czyli tłusty czwartek. Chciałabym Wam, oprócz tradycyjnych pączków i faworków, zaproponować bardzo szybką i pyszną wersję pączuszków na bazie jogurtu naturalnego.
Składniki:
– jogurt naturalny 400 g,
– mąka pszenna 1,5 szklanki,
– proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
– jajka 2 sztuki,
– cukier wanilinowy 1 łyżka,
– cukier 2 łyżki,
– szczypta soli,
– olej do smażenia 1 litr.
Wykonanie:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy – chwilkę miksujemy. Wlewamy jogurt i mieszamy. Następnie wsypujemy przesianą mąkę wraz z solą i proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Olej rozgrzewamy i za pomocą łyżki wlewamy ciasto – 1 łyżka to jeden pączuszek. Smażmy na rumiano – pączuszki zazwyczaj przekręcają się same, ale czasami trzeba je obrócić.
Polecamy