Powiatowe obchody Nocy Świętojańskiej połączone z Jarmarkiem Cysterskim odbyły się w sobotę w Sulejowie.
Na Jarmarku Cysterskim w Sulejowie na Podklasztorzu, można było zobaczyć laboratorium alchemika, wioskę rycerską czy warsztat kowalski. Lekcję historii o Opactwie Cystersów przygotował piwowar Krzysztof Juszczak z tamtejszego Browaru Rzemieślniczego. Dla najmłodszych dodatkowo przygotowano dmuchany plac zabaw. Znalazły się także lokalne smakołyki: chleb cysterski wypieczony specjalnie na tę okazję, lokalne Koła Gospodyń Wiejskich przygotowały pierogi, chleb ze smalcem, placki ziemniaczane z sosem węgierskim a także dla dorosłych, nieco mocniejsze trunki. Z kolei na scenie było tanecznie i tradycyjnie. Zadbał o to Zespół Pieśni i Tańca Gorzkowice, Zespół Ludowy Grabiczanie, Zespół Ludowa Biesiada z Czarnocina, Dziecięcy Zespół Koraliki z Czarnocina oraz Zespół Ludowy Ziemi Piotrkowskiej Piotrkowianie. Gwiazdą wieczoru był Zespół Oreada.
Można było także nauczyć się zaplatania wianków. Do ich przygotowania użyto kwiatów z sulejowskich łąk.
Wręczono także nagrody w V Trybunałach Nalewkowych. Oto wyniki:
W kategorii Najlepsza Nalewka w ocenie gości VIP Hotelu Podklasztorze:
• I miejsce nalewka „Ałycze mieszane” sporządzona przez Macieja Kwiatkowskiego,
• II miejsce nalewka „Mirabelkowa” wytworzona przez Dariusza Brusa,
• III miejsce nalewka „Dereniówka” Aldony Stobieckiej.
W kategorii ogólnej:
• I miejsce i Złoty Gąsior za nalewkę „Dereniówka” dla Macieja Kwiatkowskiego,
• II miejsce i Srebrny Gąsior za nalewkę z moreli dla Marcina Marca,
• III miejsce i Brązowy Gąsior za nalewkę z kaliny dla Andrzeja Nowocienia,
• Wyróżnienie dla nalewki „Wiśnia staropolska” autorstwa Łukasza Mielczarka,
• Wyróżnienie dla nalewki „Czeremchówka” autorstwa Kazimierza Kniazia,
• Wyróżnienie dla nalewki z czeremchy autorstwa Pawła Kowalewskiego.
Polecamy