W dzisiejszych czasach żyjemy w biegu. Ciągle brakuje nam czasu na wszystko. Często jesteśmy też zestresowani a tym samym przemęczeni. Dlatego potrzebujemy szybkiego zastrzyku energii. Lekarstwem na to jest espresso. Mała kawa wielka moc. Dowiedzmy się, dlaczego jest tak uwielbiana?
Kawa espresso – skąd ją mamy?
Kawa espresso jest to skoncentrowana, gęsta, mocna kawa z lekko orzechową pianka zwaną po włosku „crema”. Oryginalnie podawana jest w małej, zazwyczaj białej filiżance. Skąd ją mamy w Polsce? Espresso to po włosku „wyrażony”, dlatego kawa ta powinna być wyrazista, oznacza to również kawę wyciskaną, wytłaczaną. Aby taka była musi być przyrządzana z najlepszej jakości kawy i zazwyczaj z mieszanek kilku różnych kaw.
Espresso powstało we Włoszech. W 1901 Luigi Bezzera stworzył tam pierwszy ekspres do espresso. Dla niektórych espresso kojarzy się z tym, iż powstaje w ekspresowym tempie i tak samo można ją wypić. Prowadzący kawiarnie dobrze wiedzą, iż aby była dobrej jakości kawa palarnia, z której pochodzi też musi być dobra. Parzy się ją tam zazwyczaj w dobrej jakości ekspresach. Wraz z kawą klient dostaje zawsze szklaneczkę wody, aby oczyścić kubki smakowe przed wypiciem espresso. Dzięki temu smak kawy jak i odczucie będzie bardziej wyrazisty.
Czy możemy zrobić dobre espresso w domu?
Każdy, kto lubi ten rodzaj kawy, chciałby móc się nią delektować nie tylko w kawiarni, ale również w zaciszu swojego domu.
Jest to możliwe i osiągalne dla każdego smakosza espresso. Wystarczy zapatrzeć się w urządzenie zwane kawiarką lub kafeterią. Jest ona dostępna na każdą kieszeni oraz bardzo łatwa w obsłudze. Ważne jest jednak, aby użyć do tego dobrej kawy. Tutaj pomocny będzie renomowany internetowy sklep z kawą. Będzie tam duży wybór dobrych gatunkowo kaw i na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.
Dlatego nie warto rezygnować tej wspaniałej kawy, gdy jesteśmy w domu. Korzystajmy i cieszmy się jej intensywnym smakiem, który doda nam energii na cały dzień.
Źródło zdjęcia: echo617 / Shutterstock.com
Polecamy