Powiat Piotrkowski uzyskał pół miliona złotych dofinansowania z LGD „BUD-UJ RAZEM” na budowę Inkubatora Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego i Wyrobów Cukierniczych oraz Wypieków Pieczywa Ziemi Piotrkowskiej w Czarnocinie. Będzie to drugi inkubator przetwórczy w powiecie piotrkowskim. Pierwszy zlokalizowany jest w Wolborzu. Tam już za chwilę pszczelarze rozpoczną przetwórstwo miodu.
Głównym celem inkubatora jest rozwój rynku lokalnych produktów poprzez udostępnienie infrastruktury niezbędnej do przygotowania przetworów z tutejszych owoców i warzyw oraz wypieków cukierniczych i chleba.
Mieszkańcy Ziemi Piotrkowskiej: koła gospodyń wiejskich, przedsiębiorcy oraz inne podmioty gospodarcze będą mieli do dyspozycji m.in.:
piec konwekcyjno – parowy,
kocioł warzelny,
mikser planetarny kuchenny,
pasteryzator przepływowy,
pakowarkę próżniową komorową,
garnek do pasteryzacji,
szafę chłodniczą i wiele innych urządzeń oraz maszyn niezbędnych do wytwarzania lokalnych produktów „Prosto z serca”.
A to wszystko w budynku zlokalizowanym na terenie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Czarnocinie, który czeka teraz generalny remont.
ZOBACZ TAKŻE:
Polecamy