Jednym z moich „zapachów dzieciństwa” jest woń jesiennych śliwek, tym razem postanowiłam ten jesienny smak ubrać w jego słodką odsłonę, czyli muffiny.
Składniki w pokojowej temperaturze – na 12 babeczek
½ szklanki cukru
2 jajka
¼ szklanki oleju
3 szklanki mąki
1 szklanka jogurtu naturalnego
16 g cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
konfitura lub powidła w ulubionym smaku – ja użyłam konfitury śliwkowej
Wykonanie:
Jajka ucieramy z cukrami na puszysty kogel. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i wolno miksujemy lub mieszamy łyżką. Do foremek na muffinki (papilotek umieszczonych w blaszce) wykładamy po łyżce ciasta, następnie około łyżeczki konfitury. Wypełniamy ponowie ciastem do ok 1/3 wysokości foremek. Pieczemy w 180 st. C ok. 25 – 30 minut.
Polecamy