Jesień to czas, kiedy nachodzi nas ochota na bardziej pożywne dania. W związku z tym, iż w tym roku mamy piękną złotą jesień, postanowiłam przygotować lżejszą wersję gulaszu z szynki wieprzowej, papryki oraz pieczarek.
Składniki:
– 500 g szynki wieprzowej,
– pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
– pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
– 1 – 2 cebule,
– 150 g pieczarek,
– 2 czerwone papryki (ewentualnie jedna czerwona, a druga żółta),
– olej rzepakowy do podsmażania,
– 120 g koncentratu pomidorowego,
– sól i pieprz do smaku,
– pół łyżeczki przyprawy do mięsa wieprzowego,
– 2 łyżki mąki pszennej (składnik ten można pominąć, wtedy gulasz będzie rzadszy),
– 2 litry gorącej wody.
Wykonanie:
Mięso kroimy na kawałki, solimy, oprószamy słodką papryką i przyprawą do wieprzowiny. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy mięso. Do zrumienionego mięsa dodajemy posiekaną cebulę i dusimy około 5 minut. W tym czasie kroimy na kawałki paprykę, a pieczarki w plasterki. Dodajemy je na patelnię i podsmażamy około 4 minut. W gorącej wodzie rozprowadzamy koncentrat pomidorowy i dodajemy zawartość patelni. Możemy to wykonać jako tzw. danie jednogarnkowe, jeżeli posiadamy garnek, w którym możemy bez obaw smażyć. Dodajemy odrobinę soli oraz pieprzu. Całość gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa, czyli około 2 godzin. Pod koniec gotowania potrawę doprawiamy do smaku ostrą papryką i w razie potrzeby solą oraz pieprzem. Jeżeli chcemy zagęścić sos, rozrabiamy 2 łyżki mąki w około 150 ml zimnej wody i powoli dodajemy do gulaszu i chwilę gotujemy. Danie najlepiej smakuje odgrzewane.
Polecamy