Bardzo prosty i szybki sposób na kotleciki z piersi kurczaka. Dzięki marynacie z jogurtu (można w ten sposób przygotować także, np. kotlety schabowe) mięso jest jeszcze bardziej kruche.
Składniki:
– 500 g piersi z kurczaka,
– przyprawa do kurczaka,
– sól,
– pieprz,
– bułka tarta i jajko do panierowania,
– 2 – 3 łyżki jogurtu naturalnego,
– olej do smażenia.
Wykonanie:
Mięso kroimy na kotlety. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, solą oraz pieprzem, a następnie rozbijamy. Rozbite mięso cienko smarujemy jogurtem naturalnym i odstawiamy na ok. 30 minut. Następnie panierujemy je w roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej i smażymy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. W sezonie wyśmienicie smakuje z ugotowaną fasolką szparagową.
reklama
Polecamy