W ciepłe dni nie mamy ochoty jeść gorących dań, ani stać przy parujących garach. Idealnym rozwiązaniem jest podanie na obiad sałatki. Dużą zaletą jest to, iż te, które ja proponuję, z powodzeniem możemy przyrządzić, np. dzień wcześniej i na drugi dzień mieć szybki obiad. Jednak, aby sałatka mogła zastąpić pożywne drugie danie, powinna zawierać w sobie takie składniki, jak np. kasza, ryż, mięso czy makaron. Dzięki tym dodatkom, nasza sałatka będzie syta i dostarczy nam energii na resztę dnia.
Sałatka z kuskusem i sosem curry
Składniki na 4 osoby:
– szklanka (200 ml) kaszy kuskus,
– świeży ogórek (ok. 10 cm kawałek),
– pół czerwonej papryki,
– 3 rzodkiewki,
– kilka piórek szczypiorku do posypania,
– pół czerwonej cebuli,
– 3 łyżki majonezu,
– 2 łyżki jogurtu greckiego,
– sól,
– pieprz,
– curry.
Wykonanie:
Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem zgodnie z przepisem na opakowaniu i zostawiamy do wystudzenia. Paprykę i ogórek kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy, a rzodkiewki ścieramy na grubych oczkach tarki. Zimny kuskus mieszamy z warzywami (oprócz rzodkiewki i szczypiorku) oraz majonezem i jogurtem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz curry. Całość sałatki posypujemy stratą rzodkiewką i posiekanym szczypiorkiem. Sałatka najlepiej smakuje lekko schłodzona.
Szybka sałatka z zupki chińskiej
Składniki na 4 osoby:
– 1 zupka chińska (ostry rosół),
– 1 puszka kukurydzy konserwowej,
– kawałek świeżego ogórka (ok. 10 cm),
– papryka konserwowa 1/2 sztuki,
– majonez – część można zastąpić jogurtem,
– 150 g żółtego sera,
– sól,
– pieprz,
– czosnek suszony.
Wykonanie:
Zupkę (lub inny makaron) przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Napęczniały makaron odcedzamy i zostawiamy do wystudzenia. Ogórek myjemy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Paprykę i ogórek kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy, a ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz czosnkiem.
Jarzynowy gyros
Składniki dla 6 osób:
– 3 jajka,
– 2 średnie marchewki,
– 5 średnich ogórków konserwowych,
– 20 dag sera żółtego,
– majonez,
– 3 ziemniaki,
– podwójna pierś z kurczaka,
– pieprz,
– sól,
– pół małej cebuli,
– przyprawa do gyrosa,
– puszka kukurydzy,
– olej.
Wykonanie:
Marchewkę i ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić gyrosem, usmażyć i wystudzić. Wystudzone ziemniaki i marchew pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, pokroić. Ser zetrzeć na grubych oczkach, ogórki pokroić w kostkę, a kukurydzę odsączyć. Cebulę i szczypiorek posiekać. W misce mieszamy: kurczaka, ser, kukurydzę, cebulę, jajka, ziemniaki, marchewkę, ogórki – dodajemy majonez i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Polecamy