Wytwarzanie soków, przetworów, wypiek chleba i cukierniczych specjałów będzie zdecydowanie łatwiejsze dzięki otwarciu kolejnego powiatowego inkubatora.
Utworzono go niemal od podstaw, bo wykorzystując dawną wozownię, na terenie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Czarnocinie.
– Budynek został odnowiony z zewnątrz, a wewnątrz powstały odpowiednie pomieszczenia, wyposażone w potrzebny do przygotowania oczekiwanego produktu końcowego profesjonalny sprzęt. Inkubator posiada m.in: piec konwekcyjno-parowy, mikser planetarny krajalnicę, prasę do owoców, garnek do pasteryzacji, sokowirówkę czy sokownik. Mogą z niego korzystać przedsiębiorcy, koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne, a także pozostali mieszkańcy ziemi piotrkowskiej – wymienia starosta Piotr Wojtysiak. – Inwestycja kosztowała prawie 1,2 mln złotych z czego ponad pół miliona złotych samorząd powiatowy pozyskał z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich – dodaje.
Inkubator obejrzeli także zaproszeni goście: radni wojewódzcy, powiatowi, władze gminy Czarnocin, przedstawiciele Kół Gospodyń Wiejskich, stowarzyszeń i organizacji społecznych oraz społeczność szkolna. Wydarzeniu towarzyszył pokaz kulinarny przygotowany przez młodzież z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Czarnocina pod czujnym okiem Artura Nijakowskiego.
Oficjalnego otwarcia obiektu dokonał starosta powiatu Piotr Wojtysiak wraz z Przewodniczącym Rady Powiatu Bernardem Matyszewskim oraz wicestarostą Dariuszem Magaczem. Przypomnijmy, że powiat piotrkowski, w 2020 roku uruchomił w Wolborzu Inkubator Przetwórstwa Lokalnego Miodów i Produktów Pszczelich Ziemi Piotrkowskiej. Pisaliśmy o tym TUTAJ.
Polecamy