Kulinaria - przepisy

Ekspresowe sałatki świąteczne

Na wielkanocnym stole obok świątecznych słodkości, mięs i jaj nie może zabraknąć sałatek. Przygotowałam dla Was przepisy na trzy szybkie w przygotowaniu sałatki. Pierwsza doskonale wpisuje się w naszą tradycję, ponieważ jej składniki przypominają klasyczny sos tatarski. Dwie pozostałe propozycje przypadną do gustu osobom dbającym o linię i zdrowy styl życia. Jednak to, że nie ma w nich nadmiaru majonezu czy innego ciężkiego sosu, nie oznacza, że nie będą smakowały wszystkim biesiadnikom.

Sałatka tatarska

Składniki na ok. 8 porcji:

– jajka 8 sztuk,

– seler konserwowy 1 słoiczek,

– groszek konserwowy 1 puszka,

– cebula czerwona 1 mała,

– majonez wg uznania,

– sól i pieprz,

pieczarki marynowane 10 sztuk,

ogórek konserwowy 3 sztuki,

musztarda delikatesowa 1 łyżeczka.

Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo. Cebulę i ogórki siekamy. Groszek oraz seler odsączamy z zalewy. Pieczarki siekamy na mniejsze kawałki. Do naczynia z cebulką i ogórkami dodajemy odsączony groszek oraz pieczarki. Odsączony seler siekamy i dodajemy do sałatki. Wystudzone jajka obieramy, drobno kroimy i mieszamy z warzywami. Do sałatki dodajemy majonez, musztardę, sól i pieprz. Całość mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut aby smaki się połączyły.

Sałatka z brokułem i fetą

Składniki na ok. 5 porcji:

– brokuł,

– łyżeczka soku z cytryny, ew. kilka kropel octu jabłkowego,

– pół opakowania sera typu feta,

– ok. 10 cm kawałek ogórka świeżego,

– 2–3 łyżki posiekanego szczypiorku,

– sól – świetnie sprawdzi się ziołowa,

– pieprz,

– 3 rzodkiewki.

Sos:

– 3 łyżki majonezu,

– 2 łyżki jogurtu naturalnego,

– 2 ząbki czosnku.

Wykonanie:

Różyczki brokuła gotujemy ok. 5 min. w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny (dzięki temu brokuł będzie miał piękny kolor), wyjmujemy go z wrzątku i wkładamy na chwilę do miski z bardzo zimną wodą – odcedzamy. Z podanych składników robimy sos. Ważne aby zrobić go chwilkę wcześniej, by się przegryzł. Fetę kroimy w kostkę, a ogórka i rzodkiewki w półplasterki. Wszystkie warzywa łączymy ze sobą, dodajemy fetę i mieszamy.

Sałatkę proponuję podać na jeden z trzech sposobów:

1. Wszystkie składniki mieszamy z sosem.

2. Składniki sałatki dzielimy na pół i tworzymy warstwy – składniki sałatki 2/3 sosu – składniki sałatki – pozostała część sosu.

3. Składniki sałatki polewamy sosem.

Pamiętajmy o lekkim doprawieniu solą oraz pieprzem.

Jajka na sałacie w pikantnym sosie

Składniki na 1 porcję:

– jaja na twardo 1 sztuka,

– miks sałat 1 garść z rukolą,

– sól i pieprz,

jogurt naturalny 2 łyżki,

– szczypiorek usiekany 2 łyżki,

– sos chili kilka kropel,

– sok z cytryny kilka kropel.

Wykonanie:

Jajko gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na 4 części. Z jogurtu, soku z cytryny oraz sosu chilli przygotowujemy sos – chilli dodajemy stopniowo do smaku. Na sałacie układamy jajka, posypujemy szczypiorkiem i polewamy sosem. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

0 0 votes
Oceń temat artykułu
reklama
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Polecamy

Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x

Ej! Odblokuj nas :)

Wykryliśmy, że używasz wtyczki typu AdBlock i blokujesz nasze reklamy. Prosimy, odblokuj nas!