Kulinaria - przepisy

Jajko w trzech odsłonach

Jajko. Ponoć od niego wszystko się zaczęło. Wiele kultur uważa je za symbol odradzającego się życia. Słowianie traktowali jajka, jako potężny amulet przeciw czarom i złym mocom. To dzisiejsze, wielkanocne, symbolizuje natomiast nowe życie, przezwyciężenie śmierci – porównanym do przebijania skorupki. Chrześcijanie postrzegają jajko, jako znak zmartwychwstania i jest ono obowiązkowym elementem świątecznej święconki. Oprócz symbolicznych wartości jest ono skarbnicą kwasów omega-3, witamin takich jak: A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu. W żółtku jest beta-karoten i luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie do 10 jaj tygodniowo, więc nie pozostaje mi nic innego, jak zaproponować Wam pyszne i proste pomysły na świąteczne jajko.

Źródło: poradnikzdrowie.pl

Jajka z farszem pieczarkowym

Składniki:

– jaja na twardo 7 sztuk,

– pieczarki 300 g,

– majonez 2–3 łyżki,

– cebula 2 plastry,

– sól i pieprz do smaku,

– szczypta kurkumy,

masło do smażenia.

Wykonanie:

Pieczarki oczyszczamy i drobno siekamy. Cebulkę kroimy w kosteczkę. Na maśle podsmażamy pieczarki wraz z cebulką. Delikatnie solimy i pieprzymy. Smażymy tak długo, aż płyn całkowicie odparuje. Jajka obieramy ze skorupek i przekrawamy na pół. Wyjmujemy żółtka i rozcieramy je widelcem. Do wystudzonych pieczarek dodajemy żółtka, majonez, kurkumę i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełniamy jajka.

Jajka w wiosennym sosie

Składniki:

– jaja na twardo 2 sztuki,

– rzeżucha 1/2 łyżki,

– kiełki rzodkiewki 1/2 łyżki,

– sól i pieprz,

majonez 1 łyżka,

– jogurt naturalny 1 łyżka,

– sól do smaku,

pieprz do smaku,

papryka marynowana 1 kawałek,

– odrobina koperku.

Wykonanie:

Kiełki rzodkiewki i rzeżuchy drobno siekamy. Majonez łączymy z jogurtem naturalnym. Do sosu dodajemy posiekane kiełki, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Jajka kroimy na pół, a paprykę drobno siekamy. Jajka polewamy sosem, a na wierzchu układamy pokrojoną paprykę i koperek.

Jajka z pastą łososiową

Składniki:

– jajka 5 sztuk,

– łosoś wędzony – 2 łyżki rozdrobnionego,

– szczypiorek 1/4 pęczka,

– majonez 2– 3 łyżki,

– rzodkiewka 3 sztuki,

– sól i pierz do smaku,

– posiekany szczypiorek.

Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane hartujemy zimną wodą i studzimy. Obieramy ze skorupek, kroimy na pół i delikatnie wyjmujemy żółtka. Żółtka przekładamy do miseczki. Dwie rzodkiewki ścieramy na grubych oczkach tarki. Żółtka rozgniatamy widelcem, dodajemy startą rzodkiewkę. Całość łączymy za pomocą widelca na spójną masę, którą doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Białka napełniamy za pomocą łyżeczki farszem. Pozostałą rzodkiewkę kroimy w cienkie plasterki, nacinamy do połowy i dekoracyjnie układamy na jajkach. Całość posypujemy szczypiorkiem.

0 0 votes
Oceń temat artykułu
reklama
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Polecamy

Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x

Ej! Odblokuj nas :)

Wykryliśmy, że używasz wtyczki typu AdBlock i blokujesz nasze reklamy. Prosimy, odblokuj nas!